Zwerfafval

Zwerfafval op de kusten van de Noordzee

Zwerfafval is in toenemende mate een bron van zorgen bij burgers en overheden. Het wordt ervaren als vies en onaantrekkelijk. Rommel op stranden heeft een negatieve impact voor de recreatie. Een maatschappelijk probleem wordt het als dit afval een gevaar gaat opleveren voor mens en dier, zoals het probleem van de plastics die in de leefomgeving terecht komen en uiteenvallen in micro- en nannoplastics en uiteindelijk opgenomen worden in de voedselketen.

De zorgen hieromtrent leidt tot actie van vele instanties die op creatieve en/of constructieve wijze dit afval probleem aanpakken. Variërend van organisaties die de stranden regelmatig schoonmaken. Van het plaatsen van ludieke afvalbakken langs te kust tot het creëren van bewustwording via educatie.

Herkomst van zwerfafval op stranden

Voor beleidmakers is het nodig om inzicht te hebben in de plekken waar afval voorkomt, in welke hoeveelheden, de aard van het afval en waar het vandaan komt. Om grip te krijgen op de afvalstromen is dit laatste van groot belang. Zwerfafval in de kustzone kan van diverse herkomst zijn. Het kan zijn komen aanwaaien uit de lokale omgeving, het kan door de recreant/burger bewust of onbewust op het strand achtergelaten zijn, maar het kan ook van elders komen via rivieren of vanaf zee (scheepvaart/platformen).

Afval dat langere tijd in het water gelegen heeft voor het de kust bereikt wordt uiteindelijk begroeid of bedekt met organismen die specifiek zijn voor hun omgeving. Dus zoetwater of zoutwater organismen. Dit levert een methode om de herkomst in kaart te brengen.